Eleccions al Pakistan: entre la il.lusió d’ un canvi i el temor a un bany de sang

Posted: 15/05/2013 in Uncategorized
Etiquetes: , ,

Seguretat, participació i resultat just son les tres grans incògnites que envolten els comicis que es celebren, demà dissabte, al Pakistan. Una votació històrica ja que, per primera vegada en la història del país, un govern elegit democràticament en succeirà un altre, sense intervenció militar. L´amenaça del cop d´estat, però, ha estat reemplaçada per la del terrorisme fins el punt que la campanya finalitzada ahir ja es considera la més sagnant de tots els temps.

El degoteig d´atemptats ha estat diari des de l´inici de la campanya i es calcula que, com a mínim, 117 persones han perdut la vida en actes de terrorisme, inclosos alguns candidats a ocupar un escó en les 4 assemblees regionals. Un dels crims més impactants ha estat el de Chaudhry Zulfiqar, fiscal que investigava dos casos de contingut polític molt espinós: l´assassinat de l´ex primera ministra Benazir Bhutto i l´autoria dels atemptats de Bombai, el 2008.

Una altre mostra de la situació de caos que envolta el país és el segrest d´Ali Haider Gilani, fill de l’ex primer ministre Yusuf Raza Gilani. Hores d´ara, es desconeix l´autoria i el mòbil del rapte si bé es destaca que aquest es produís a la ciutat de Multan, feu tradicional del clan. Totes les sospites apuntes als talibans ja que Gilani és un dels personatges més rellevants del Partit Popular del Pakistan. El PPP és una de les formacions més castigades pel terror ja que ha donat suport als atacs contra els bastions talibans a les províncies del nord-oest del país. Els talibans, però, han negat tenir cap relació amb el segrest.

Gilani i els seus tres fills son candidats a les eleccions, on s´elegeix l´Assemblea Nacional i les 4 provincials. La presència de membres d´una sola familia no és gens extranya en un país marcat per les rivalitats entre clans, que han donat peu al que s´ha anomenat clientelisme, una de les principals causes de la corrupció que impera en un país on es calcula que unes 300 families posseeixen el 45 per cent de la terra. Els darrers 40 anys, de fet, només dos partits s´han turnat en el poder, sense comptar amb els cops militars. La tendència es podria trencar en aquestes eleccions.

 Els candidats: Una esperança contra el clientelisme tradicional

 Més enllà de la violència, els comicis de 2013 sera recordats com els de la irrupció d´Imra Kahn. Als 61 anys, l´ex capità de la selecció de críquet (esport nacional) està escalant als sondejos amb un missatge de regeneració política i contingut anti nord-americà. La seva formació aposta per un islamisme moderat i, per tant, no ha estat directament amenaçada pels talibans.

Kahn ha atacat tothom menys a l´exèrcit i hi ha qui diu que és el seu candidat a l´ombra. Un dels punts clau del seu discurs és l´exigència als Estats Units que acabi amb els atacs amb avions no tripulats a les regions frontereres amb l´Afganistan. Precisament, Washington està molt pendent d´aquests comicis ja que un Pakistan estable és clau en els plans de retirada de l´Afganistan el 2014.

El missatge de Kahn està calant, especialment, entre l´electorat urbà però no està clar, encara, quin impacte tindrà en les àrees rurals, on es concentra el 70 per cent dels votants. Amb tot, la fortuna s´ha posat de la seva part de manera molt irònica. Kahn va patir un greu accident, a principis d´aquesta setmana, en caure des d´una plataforma quan estava a punt d´iniciar un mitin. Malmesos el crani i la columna, les seves declaracions, en el mateix llit, han donat la volta al país i han engegat una onada de simpatia vers la seva persona.

A falta de saber l´impacte real de Kahn a les urnes, el favorit és un vell conegut de la política paquistanesa. Nawaz Sharif, ex primer ministre el 1990 i el 1997, podria recuperar el lloc que li va pendre Musharraf, el 1999, en el darrer cop d´estat que ha patit el país. Sharif és el líder de la conservadora Lliga Musulmana-N, artífex, juntament amb el PPP, del sistema tradicional de partits. Sharif seria el gran beneficiat del previsible esfondrament del PPP, després de 5 anys de govern ineficaç. El seu gran bastió és el Punjab, la regió més rica del país i d´on provenen la majoria dels vots. Amb tot, les enquestes reflecteixen un ascens imparable de Kahn, a cada dia que passa. Altres sondejos li donen un triomf clar però insuficient per a gobernar amb majoria.

La incògnita del vot femení

Una de les estadístiques clau que mediran l´èxit dels comicis serà el percentatge de vot entre les dones. Més de 37 milions s´han registrat per votar, una dada que contrasta amb la dels més de 48 milions d´homes. Els grups en defensa dels drets de les dones ja han posat el crit al cel clamant contra el sistema de registre que, asseguren, ja ha deixat més d´11 milions de dones sense opció d´anar a votar.

El registre, que s´ efectua porta a porta, no implica necessàriament que la dona exerceixi, finalment, el dret al sufragi. A la regió del Waziristan, per exemple, només un 15 per cent de les dones registrades van votar en les darreres eleccions. El diari Dawn publica que s´ha establert un pacte secret entre formacions per impedir les dones d´anar a votar en una de les regions controlades pels talibans. En aquestes províncies circulen, des de fa dies, pamflets que adverteixen els homes que no permetin les dones d´anar a votar. Dels 73.000 col.legis electorals repartits arreu del país, 20.000 han estat declarats d´alt risc. El cap de la Comissió electoral del país ja s´ha queixat davant el cap de l´exèrcit que el desplegament previst és insuficient per garantir la seguretat. Sota aquestes premises, molts son els que dubten que el resultat que s´obtingui d´aquests comicis sigui net o just. De totes maneres, sempre serà més legítim que un cop d’ estat.

Publicat originàriament a Extramurs.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s